Coaching, Lifestyle

Uudet haasteet


Tagged: , ,

Muutos on aina vaikeaa. Oli kyseessä sitten elämäntapamuutos, työsuhteen muuttuminen, paikkakunnan muuttuminen, elämäntilanteen muutos. Kaikki mahdolliset muutokset ovat ihmisille lähtökohtaisesti haastavia. Miksi? Koska kehomme tottuu fysiologisesti tiettyihin kaavoihin ja liikeratoihin sekä myös mielemme tykkää samoista tutuista rutiineista. Onko muutos aina sitten pahasta? No ei todellakaan! Muutos voi tarkoittaa jonkun asian loppumista tai jostain luopumista, mutta samalla se on aina uuden alku. Muutokset elämässä avaavat aina mahdollisuuksia. Siksi niihin kannattaa suhtautua avoimella mielellä. Ennen kuin purkaan tätä asiaa tarkemmin tässä kirjoituksessa, niin kysy itseltäsi, milloin viimeksi olet tehnyt tai kokeillut jotain asiaa ensimmäistä kertaa?

DSC_0324.JPG

”En mä kuitenkaan…”

Muutos voi olla iso tai pieni. Esimerkiksi elämätapamuutos on aina iso projekti. Se vaatii yleensä monien totuttujen asioiden muuttamista. Hyvin moni tässä maailmassa (miljoonat ja taas miljoonat) haluaa esimerkiksi pudottaa painoaan ja kiinteytyä. Moni näistä haaveilijoista tietää myös mitä PITÄISI tehdä. Liikunta- ja ruokailutottumusten muuttamista. Opettelemaan säännöllinen unirytmi. Välttämään stressaamista, etc. Tietoa löytää internetistä hakemalla kuka tahansa ja toteutuksesta pystyy vastaamaan lähes kuka tahansa liikunta-alan ammattilainen. Homma olisi enemmän kuin helppo toteuttaa ja viedä maaliin. Miksi näin ei kuitenkaan tapahdu?

Se ensimmäinen askel. Astua kohti muutosta pelottaa. Uusien asioiden rutinoittaminen ja omaksuminen pelottaa. Ei uskalleta rikkoa sitä omaa kaavaa, vaan tehdään kuten aina ennenkin. Uuden oppiminen ei myöskään tapahdu yleensä hetkessä. Se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Juuri niitä arvoja, joita nyky-yhteiskuntamme ei enää tunne.

DSC_0329.JPG
Ota se ensimmäinen askel

Helppo tapa välttää muutosta on hokea itselleen ja muille: ”en mä kuitenkaan…”. Lausetta voi sitten jatkaa kaikilla klassikoilla: ehdi, jaksa, viitsi, pysty. Se on ihan OK, jos mitään muutosta ei halua eikä tarvitse, mutta suurin synti tapahtuu siinä tapauksessa, jos jotain asiaa oikeasti HALUAA, muttei uskalla alkaa tekemään asioita muutoksen suuntaan.

Ja se huonoin tekosyy, eli kiire. Jos haluat oikeasti jotain muuttaa, niin kiire ei voi silloin olla rajoitteena. Se on järjestely- ja viitsimiskysymys. Jos vuorokauden 24 tuntia tuntuu vähältä, niin ala yksinkertaisesti karsimaan menoja pois. Kysy ensimmäisenä itseltäsi kauanko katsot TV:tä päivässä? Reilu kolme vuotta sitten tein ensimmäiset suunnitelmani siitä, mitä minä haluan tehdä. Samalla lähti TV kotoa ja olen elänyt siitä asti ilman tuota suomalaisten pyhintä sisustuselementtiä. Vain siitä syystä, että se vei minulta turhan monta tuntia viikossa sekä häiritsi keskittymistäni. Kiitos kysymästä olen pärjännyt ilman tuota vehjettä paremmin kuin hyvin!

Suurin osa meistä katuu asioita, joita EI ole tehnyt. Harva meistä katuu jo tehtyjä asioita.

 

Muutoksiin valmistautuminen

Tietysti elämässä tapahtuu muutoksia joihin ei voi itse aina vaikuttaa. Työsuhteen muuttuminen on yksi muuttuja, joka aiheuttaa yleensä negatiivisia reaktioita. Työpaikka voi vaikka vaihtua kokonaan, työtehtävä saattaa vaihtua tai työkaverit menevät uusiksi. Vanha ja tuttu on aina turvallinen. Uusi ja tuntematon pelottaa.

DSC_0293.JPG
Muutoksiin kannattaa varautua ja valmistautua kaikessa rauhassa

Pidä mieli avoinna ja hyväksy muutokset. Elämä ja kehitys eivät ole koskaan tasaista nousua. Välillä mennään askel eteenpäin ja välillä tullaan kaksi askelta taaksepäin. Jossain kohtaa otetaan loikka ylöspäin ja matka taas jatkuu. Tästä syystä ainakin meikä tykkää tästä kaikesta. Mikään ei ole tasaista ja tasapaksua. Välillä kiidetään ja kohta taas väännetään. Hyväksy se fakta, että elämä on joskus julmaa. Ole silloin itse julmempi ja jatka matkaasi!

Muutoksiin voi myös varautua ennakkoon. Käy mielessäsi läpi eri tilanteita. Kysy itseltäsi: ”mitä jos…”. Mitä jos menetän työpaikkani? Mitä jos joudun vaihtamaan asuntoa? Mitä jos autoni hajoaa? Mitä jos epäröin? Mitä jos alan stressaamaan? Kysy itseltäsi paljon näitä kysymyksiä ja laadi mielessäsi toimintasuunnitelmat kuinka eri tilanteet aiot ratkaista, jos osuu kohdalle. Valmistautuneen ja varautuneena mikään hulluinkaan muutos ei tunnu missään. Se miten reagoimme muutokseen, riippuu siitä, miten asian käsittelemme.

Valmistaudu, varaudu, hyväksy ja pyri näkemään asiasta kuin asiasta aina ensin positiivinen puoli!

 

Omat muutokset

Täälläkin on koettu paljon muutoksia monessakin asiassa. Jääkiekko kausi alkaa olemaan paketissa ja avovaimo lähti Itävaltaan muutamaksi kuukaudeksi opiskelemaan. Miten nämä sitten meikäläisen elämään vaikuttavat? Ainakin vapaa-aika lisääntyy!

Kiekkokauden loppu tietää meikälle ainakin töiden vähenemistä. Yrittäjänä tätä ei tietenkään koskaan toivo, koska on taas vähemmän laskutettavaa. Tietenkään kausi ei ole kovin kauaa tauolla ennen kuin alkaa uusi kesäharjoittelujakso, mutta voin kertoa, että pienelle palvelualanyrittäjälle jo muutaman kuukauden tappiollinen kuukausi voi olla kohtalokasta. Kaudelle 2018-2019 on uusi sopimus jo valmiina uudessa joukkueessa, joten ei tätä tyhjiötä jatku kovinkaan montaa kuukautta!

Elämän kovuutta voisin tietysti alkaa suremaan ja päivittelemään somessa, kuinka raskasta yrittäjän arki on. Onneksi näin tilanteen tapahtuvan ennalta, joten osasin siihen varautua ja laatimaan sotasuunnitelmat, kuinka selvitä. Varauduin taloudellisesti ja henkisesti tulevaan muutokseen sekä pyrin heti löytämään positiivisen puolen tästä kaikesta. Positiivista kauden päättymisessä on se, että aikaa jää päiville enemmän.

Tästä syystä pystyn tekemään ja luomaan jotain uutta! Pian palveluihini on tulossa iso muutos. Tämän johdosta nettisivuja täytynee myös viilata, joten lähipäivinä saattaa olla nettisivuni pimeänä muutoksen johdosta. Tästä muutoksesta kerron kuitenkin myöhemmin lisää! Sen voin paljastaa, että palvelu on melko uniikkia tässä maassa. Tähän projektiin olen saanut myös muutaman uuden yhteistyökumppanin, joten innolla odotan, kuinka asiat lähtevät pyörimään!

DSC_0267.JPG
Lopullinen päämääräni on täysin avoin

Teen tällä hetkelle myös muutaman tunnin viikossa paikallisessa Partioaitassa hommia myyjänä, jotta pystyn maksamaan itselleni riittävän kuukausipalkan. Siellä olen toistaiseksi ainakin parisen kuukautta. Tervetuloa siis päivittelemään ulkoilukamppeita sekä vaihtamaan kuulumisia!

Uusi palvelu tulossa minulta pian markkinoille ja ensi kaudella valmennan uudessa joukkueessa sekä ympäristössä. Se miten nämä uudet asiat lähtevät liikkeelle on hyvin pitkälti omissa käsissäni. Sitä en kuitenkaan tiedä mikä se lopullinen päämäärä tulee olemaan. Totta puhuessani en halua edes sitä tietää. Päämäärät ovat tällä hetkellä meikälle aika sivuseikka. Oma keskittyminen menee pelkästään matkan tekemiseen. Haluan, että joka päivällä on merkityksensä. Jokaisella vastoinkäymisellä osuutensa. Kaikilla onnistumisilla vaikutuksensa. Päämääräni on jossain kaukana. Sillä ei ole väliä onko päivä maanantai vai lauantai. Onko pyhä vai arki. Ilta- tai pyhälisiä en laske. Jokainen päivä on yhtä ja arvokas ja tärkeä tällä matkalla!

DSC_0408.JPG
Jokainen päivä on kaunis päivä!

Se mitä teet huomenna on tulevaa, se mitä teit eilen on historiaa. Se mitä teet tänään on merkityksellistä!

Coach T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s