Coaching, Lifestyle

Onnistumisen anatomia


Tagged: , ,

Kyseistä otsikkoa mietin pitkään. Ensiksi pohdin päissäni voittamisen anatomiaa. En ole kuitenkaan koskaan voittanut mitään merkittävää, niin siksi minun on siitä vaikea kertoa. Jos olisin jonkun lajin olympiavoittaja tai maailmanmestari, niin asia olisi tietysti täysin eri. Olen kuitenkin onnistunut tietyissä asioissa yleisesti elämässäni.

Tässä postauksessa puin asioita, jotka ovat lähtökohtia onnistumisille. Missä ja miten minä olen onnistunut ja miksi. Mikäli haluat tietää onnistumisen anatomiasta, niin suosittelen jatkamaan lukemista.

 

Lähtökohta onnistumiselle

Tavoite ohjaa aina tekemistänne. Varsinaisesti tavoitteenasettelusta en tässä sen enempää kerro, sillä olen siitä kirjoitellut jo ties kuinka monta tarinaa. Lähtökohta itse onnistumiselle on kuitenkin aina usko omaan tekemiseen. Mentaliteetti on oltava, että mikään EI ole mahdotonta. Jos käännetään asia niin, että epäilet itseäsi ja pidät tavoitettasi sekä onnistumistasi mahdottomana, niin juna on silloin mennyt. Fakta.

Vahva itseluottamus ja usko omaan tekemiseen. Mielen on myös oltava positiivinen sekä valmius ottaa kuraa ja paskaa niskaan. Kun olet laatinut tavoitteen, sotasuunnitelman ja aikataulun mitä se vaatii, niin kannattaa kertoa se vielä ainakin kolmella. Eli, jos asian X saavuttaminen vaatii mielestäsi Y verran työtunteja tai vaikka treenitunteja, niin kerro se kolmella. Varaudu siis siihen, että onnistuminen vaatii paljon enemmän duunia mitä olit ajatellut! Älä säikähdä äläkä lannistu. Ota mieluummin haaste rinta kaarella vastaan ja haistata vastoinkäymisille pitkät paskat!

halo2.JPG
Matka onnistumiseen on yleensä paljon pidempi mitä odotit

Usko siis omaan juttuusi. Luota siihen mitä olet. Pidä mieli jatkuvasti kirkkaana ja ole valmis likaamaan kätesi. Nämä asiat ovat lähtökohtia onnistumiselle.

 

Ensimmäinen tilikauteni

Onnistumista mitataan yleensä aina tuloksella. Jos jääkiekkojoukkue voittaa pelin, niin silloin nähdään tuloksesta, että peli on ollut hyvä ja myös onnistuttu siinä. Hävitessään joukkue on taas epäonnistunut ja tulos on negatiivinen. Näin on siis vain, jos katsotaan pelkkää ja puhdasta tulosta. Etenkin suomalainen penkkiurheilija ei näe muuta kuin tuloksen. Positiivinen tulos on aina hyvä ja negatiivinen tulos aina huono.

Perustaessani yritystäni päätin asettaa tavoitteekseni positiivinen tulos ensimmäisestä tilikaudestani. Uskalsin sen myös heti alussa sanoa ääneen ja päätin, että siihen myös pääsen, vaati mitä vaati. Näin jälkeenpäin ajateltuna aika rohkea veto start-up yritykseltä vaatia heti positiivista tulosta. Ottaen huomioon, että yrittäjä (minä), ei ole päivääkään ennen tätä pyörittänyt yritystä. Eli vailla mitään kokemusta tai koulutusta yrittäjyydestä. Kaikkihan meikälle oli aivan täyttä hepreaa. Toki urheiluopistossa meillä oli joku yrittäjyyskurssi, mutta sanotaan näin, että siitä ei kyllä silloin jäänyt mitään muuta käteen kuin todistukseen merkintä – hyväksytty.

Meikällä oli kuitenkin kokemusta itse työstä, eli valmentamisesta. Tiedostan omat vahvuuteni ja uskoin ja uskon edelleen siihen mitä teen. Usko omaan juttuun ja tekemiseen oli sen verran korkea, että irtisanouduin päivätöistäni ja marssin pankkiin hakemaan lainaa, jolla saan rattaat pyörimään. Riski on aina otettava, mutta riski on aina myös mahdollisuus. En tässä ole kuitenkaan vastuussa kuin omasta itsestäni ja jos jotain häviän, niin se on vain rahaa.

Ensimmäinen tilikausi valmistui hiljattain. Tulos jäi positiiviseksi. Olin siis onnistunut pyörittämään yritystäni voitokkaasti ensimmäisen täyden tilikauden aikana. Ja kyllä, siitä tuli aika hyvä fiilis. Tietysti on se vaatinut aika perkeleesti duunia, uuden opiskelua, erilaisten toimintatapojen kokeiluja, valvottuja öitä, pään hakkaamista seinään, etc. Onneksi varauduin alussa henkisesti siihen, että vastoinkäymisiä on tulossa enemmän kuin onnistumisia. Siksi siis mieli avoinna ja positiivisena kohti uusia nöyryytyksiä. Aina on myös vaihtoehtona jäädä pimeään nurkkaan itkemään ja stressata jokaista uutta vastoinkäymistä. Fakta on kuitenkin se, että nurkassa pönöttäminen ei vie asioita eteenpäin eikä stressaaminen ole ratkaissut yhtään ongelmaa.

Mikäli uskot omaan juttuusi ja teet sitä helvetin hyvin, mutta silti tulosta ei heti synny, niin älä lamaannu. Vaikka saisit ensimmäiset sata kertaa turpaasi, mutta uskot juttuusi, niin jatka yrittämistä. Kova työ palkitaan aina. Usko siihen, että sadannella ensimmäisellä kerralla homma kääntyy. Mikään ei tapahdu hetkessä. Tee siis omaa juttuasi pitkäjänteisesti ja toista niitä perusasioita päivästä toiseen!

 

Esimerkki kuntoilusta

Positiivisuus ja perusasioiden toteutus pitkäjänteisesti ovat yleisesti aina asioita, joita tarvitset onnistuaksesi. Valmentajana tapaan arjessani hyvinkin erilaisia persoonia. Tulosta ja onnistumisia on vaikein saavuttaa ihmisten kanssa, jotka elävät aina negatiivisessa maailmassaan. ”En pysty tähän”. ”Olen aina ja ikuisesti läski”. ”Mahdotonta päästä tavoitteeseeni”. ”Töissä on kurjaa ja arkeni on perseestä”. Siinä muutama esimerkki lausahdus, joita silloin tällöin kuulen. Esimerkiksi, jos tavoitteena on pudottaa määrä x painoa ja lähtökohtaisesti ei usko itseensä eikä siihen mitä tekee, niin se on aivan sama vastaanko valmennuksesta minä vai suurin kuntosaliguru ikinä taikka Ken Hitchcock.

Tietysti pitkässä projektissa usko saattaa joskus horjua. Siinä onkin valmentajalla suurin työ ja vastuu pitää homma läjässä. Jos koet näkeväsi vain asioiden negatiivisia puolia, niin suosittelen harjoittelemaan hieman positiivista näkemystä. Se on lopulta hyvinkin simppeliä eikä siinä menetä mitään! Ongelman tai vastoinkäymisen kohdalla käännät heti vain negatiiviset asiat syrjään. Mieti aina ensin mitä hyvää kyseisessä asiassa oli. Pura toiseksi vasta negatiiviset asiat, jos siihen on edes tarvetta. Ja mikäli koet, että mikään ei tunnu hyvältä, kuten vaikkapa työ, talous, parisuhde, harrastukset, niin mieti onko lopulta asiat kuitenkaan niin huonosti. Mitä hyvää näet nykyhetkessäsi? Aina on olemassa postiviinen puoli sekä harvoin sitä ollaan aivan totaalisen pohjalla. Aina löytyy ratkaisu sekä ulospääsy ongelmista!

huippu.JPG
Mitä näet?

Katsoessasi montun pohjalta jyrkän mäen huippua, niin näetkö mahdottoman kallioseinämän täynnä läpipääsemättömiä esteistä vai suuren mahdollisuuden sekä haasteen?

 

Tiedosta häviämisen riski

Aina yrittäessäsi on mahdollista epäonnistua. Muista se ja tiedosta häviämisen riski. Älä koskaan pelkää sitä, vaan hyväksy se. Jos annat kaikkesi omalle yrityksellesi ja siitä huolimatta epäonnistut, niin mitä sitten? Häviäminen ja epäonnistuminen eivät itsessään ole syntejä. Paljon suurempi synti on yrittämättä jättäminen. Tämän asian tiedostaminen on hyvä lähtökohta onnistumiselle.

Voi olla, että jonain päivänä meikällä kaikki palikat tornista romahtavat ja yritystoimintani loppuu siihen paikkaan. Minulta loppuisi päivätyöni ja elinkeinoni. Jäljelle jäisi vain iso pankkilaina sekä muiden viisaimpien kommentit: ”mitä minä sanoin…”. Väitän kuitenkin, etten kuolinvuoteellani murehtisi kyseistä skenaariota paskaakaan. Mikäli en olisi päättänyt onnistua enkä olisi koskaan perustanut tätä firmaani, niin sitä aivan varmasti harmittelisin, koska asia jäi vain tekemättä.

mestari.JPG
Lähtökohta onnistumiselle on positiivinen asenne

Kilpaurheilussa vain yksi voi voittaa. Loput ovat aina häviäjiä, olit sitten toinen tai sadasviides. Aina ei voi voittaa eikä myöskään onnistua. Valmistaudu siis henkisesti siihen jo alussa. Välillä (usein) tulee turpaan, vaikka kuinka elämässä yrittäisi. Älä välitä, vaan suuntaa keskisormesi epäonnistumiselle ja jatka matkaasi. Vänrikki Koskelakin sen tiesi, tuleen ei saa jäädä makaamaan.

 

Ja lopuksi…

Etelä-Korean olympialaiset ovat takana päin. Kisat olivat kaiken puolin upeat ja sieltä syntyi monta sankaritarinaa ja historiaa kirjoitettiin taas uusiksi. Itse kisojen ohella innostuin lukemaan suomalaisia keskustelufoorumeja. Se on tietysti päivän selvää, että suomalainen ei arvosta muuta kuin voittoa ja kaikki muut omat urheilijamme lynkataan alimpaan helvettiin, jos kultaa ei roiku kaulassa. Parasta antia oli kuitenkin vanha kunnon veroraha.

Sitä jaksetaan aina päivitellä kuinka kisoihin pitää lähettää suomalaisurheilijoita, joilla ei ole menestys mahdollisuuksia. Eli siis kisaturisteja lähetetään maailmalle meidän verorahoilla. Itse toivon hartaasti, että maksamistani veroista edes promillen murto-osa suuntautuisi meidän huippu-urheiluumme. Pitää muistaa, että voittajia on vain yksi ja ettei aivan jokaisella (edes suomalaisella) ole realistisia menestys mahdollisuuksia – vielä. Ehkä sitten seuraavalla tai sitä seuraavalla olympiadilla onkin. Onnistumiset vaativat kuitenkin aina pitkäjänteistä puurtamista sekä kokemusta.

Mikäli logiikka olisi se, että menestystä pitää tulla heti ja maksetuille verorahoille pitää saada aina vastinetta menestyksen muodossa, niin seuraavan kerran käydessäsi sukulaistyttösi ylioppilasjuhlissa ja mikäli todistuksessa ei komeile kahdeksaa ällää, niin muista mainita ainakin seuraava lause. ”Mitä sä pyörit turistina siellä koulussa ilman mitään tulosta ja saat siihen vielä opintotukea, joka tulee suoraan verorahoistani!”

Pyeongchangin olympialaisten miesten 15km vapaantyylin hiihdossa viimeiseksi jäi meksikolainen Germán Madrazo. Hän jäi voittajasta Dario Colognasta lähes puolituntia. Mietitäänköhän Meksikossa, että miksi tuokin piti meidän verorahoilla kisoihin lähettää?

Pessimisti ei koskaan pety. Ei pessimisti onneksi koskaan saa mitään onnistumisiakaan. Suosittelen katsomaan maailmaamme optimisesti sekä nauttimaan niistä asioista mitä meillä on.

Coach T

Kuvat otettu Suomen Käsivarresta 2018


 

kkmainos22

kkmainos11

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s