Coaching

Mun treenit


Tagged: , , ,

trough-1415190_1920.jpg

Tänä päivänä kaikki trainerit, eri tasoiset fitness harrastelijat kautta puuhastelijat ja kaiken maailman valmentajat julkaisevat somessa heidän treenejään. On hienoja liikkeitä listattu allekkain paperille ja siihen perään toistomäärät. On kyykkyä 3×10. Löytyy supersettejä. Tietysti pakaralle omat patterit. Hieno juttu!

Julkaisen nyt otteen yhdestä meidän treenistä ja siihen liittyviä ajatuksiani. Rasvanpoltosta ja pakaroiden pyöristämisestä en kerro sanallakaan tässä postauksessa.

 

Ote maalivahtijäiltä

Eräänä arkisena iltana paikallisessa jäähallissa. Seuran maalivahtivalmennuskoordinaattorina olen rakentanut kausisuunnitelman ja tällä kertaa yksittäisessä harjoituksessa suurin painotettava asia oli kiekkokontrolli. Eli kuinka maalivahti pystyy eri tilanteissa torjumaan kiekon mahdollisimman kontrolloidusti. Ottamaan kiekon haltuun tai torjumaan esim. kulmaan, jossa ei ole välitöntä uhkaa.

Toteutettiin seuraava setti:

Alkuun teränkäyttö osio ilman kiekkoja. Painotus siinä, että yksilö pystyy liikkumaan ja pysähtymään säilyttäen koko ajan kontrolloidun peruspeliasennon. Oli liike sitten pysty- tai sivuttaissuuntaan. Liikuttiin pystyssä tai jäissä. Tehtiinkö sisäterällä juttuja vai heitettiinkö välissä kuperkeikkoja. Ei sen väliä. Ainoa mikä tässä harjoituksessa ratkaisi oli, se pysyykö niin sanotusti paketti kasassa. Drillit myös valmistivat tuleviin drilleihin, eli toimi myös osana alkulämmittelyä.

Seuraavaksi kiekkokasa ykkössektoriin. Veskari tolpalta vastaan kaarelle asti, jonka jälkeen välitön stoppi ja torjunta matalaan laukaukseen. Tavoite torjua kiekko kontrolloidusti mailalla kulmaan ja heti torjunnan jälkeen nousta ylös sekä seurata pystyssä kiekko loppuun asti. Säilyttäen tietysti koko ajan kontrolloidun ja hyvän asennon. Toistoja 10-20 ja kaksi settiä per maalivahti. Suoritustempo matala/tekninen. Palautusaika noin 1min.

Tämän jälkeen kaksi pelitilannetta simuloivaa drilliä. Näistä ensimmäisessä kiekon kanssa pelaaja nousee kakkossektorilta kohti ykkössektoria ja laukoo matalan laukauksen. Tehtävä maalivahdilla torjua kiekko kontrolloidusti kulmaan ja seurata tilanne loppuun asti. Pari keilaa oli sijoitettu maalin eteen kuvaamaan kiekotonta vastustajan pelaajaa. Eli älä ainakaan torju kiekkoa suoraan kaverin lapaan. Näitä tahkottiin 3-4 settiä eri puolilta 10-20 tilanteen sarjoissa. Tempo jälleen aika lailla tekninen ja palautukset tämän myötä lyhyitä.

Viimeisessä osiossa suora 2-0 hyökkäys. Tehtävä sijoittua järkevästi ja lukea peliä, sillä poikkisyötön uhka maalin edessä oli myös olemassa. Suurin painotettava asia oli kuitenkin jälleen kiekkokontrollissa. Torju ensimmäinen kiekko siten, että toista tilannetta ei enää tule. Simpe as that! Tempo korkea eli pelitilanteen omainen. Toistoja 5-10 ja settejä 2-3 per veska. Palautus maksimaalinen.

Siinä 50min maalivahtijää ja sen sisältö. Yksinkertainen on kaunista!

 

Ajatukset kokonaisuudessa

Yksittäisen liikkeen voi tehdä monella tavalla. Se miten se tehdään ja miksi tehdään, niin yksilön tavoitteet ja tarpeet määrittävät sen. Esimerkiksi klassista jalkakyykkyä voi tehdä nopeasti, räjähtävästi, tasaisesti, hitaasti, jarruttaen, no hyvin monella tavalla! Toteutustapa määrittää tosi paljon. Paljon enemmän kuin pelkät toistot.

Palautusajat ovat myös hyvinkin ratkaiset. Kestovoimatreeniä tehdään hyvinkin lyhyillä palautuksilla, mutta räjähtävää voimaa harjoittaessa kroppa (hermosto) vaatii aina maksimaalisen 3-5min mittaisen palautuksen.

Itse liike ja toistot ovat vain osa hyvin pientä koneistoa. Tempo, palautus, tekniikka, kuorma näyttelevät jopa isompaa osaa. Itse hieman huvittuneena seurannut sivusta, kun jotain tiettyä liikettä on ylistetty ja kehuttu pitkin kuntosaleja, kuinka tätä ja tätä liikettä tehdessä saat näin ja näin leveän selän. Tai joku yksittäinen kuntosaliohjelma on se ainut ja oikea kohti unelmien rantakuntoa. Ehkä se on joskus toiminut jollakin. Edelleen olemme kuitenkin omia uniikkeja yksilöitämme.

Sen suuremmin en tässä ala kirjoittelemaan fyysisenharjoittelun perusteista. Mikäli haluat siitä oppia lisää tai kerrata perusteita, niin suosittelen tutustumaan TRAINING FOUNDATION ACADEMYYN!

Oma näkymyksessäni on se, että harjoituksessa tehty yksittäinen liike tai drilli on aika toissijainen juttu. Tärkeämpää meikäläiselle on kokonaisuus, tavoitteellisuus ja siitä tulevat painotettavat asiat. Itse olen ajatellut asian siten, että tehdään asioita tietyllä valikoidulla tavalla, jotka vievät yksilöä eteenpäin. Sitä voisi kai myös valmentamiseksi kutsua. Tällä tavalla meikäläinen ainakin suunnittelee ja toteuttaa kaikki harjoitukseni.

Ei se mitä tehdään vaan miten ja miksi tehdään!

Coach T


TAMMIKUUN PERSONAL TRAINER KAMPANJAT!

mainos2

mainos3

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s