Coaching, Wellness

Hyvä uudenvuodenlupaus


Tagged: , , ,

Uusi vuosi, uudet kujeet. On taas se aika vuodesta, kun moni miettii itsellensä uudenvuodenlupausta. Vuosi vaihtuu ja alkaa uusi ajanjakso. Mennyt on menneessä vuodessa ja nyt voidaan ikään kuin aloittaa puhtaalta pöydältä. Toki itsellensä, ja myös muille, voi luvata asioita, milloin tahansa, mutta ehkä se on sitten monille helpompaa vuoden vaihtuessa. Uusi alku ankkuroituu ja alkaa 1.1.2018.

Tässä postauksessa kerron hyvistä lupauksista. Ja pyrin saamaan aikaan ajatuksia ehkä juuri sinulle, joka siellä mietit omaa lupaustasi. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon lupauksissa, nimenomaan uudenvuodenlupauksissa.

 

Elämäntavat uusiksi

Yleisimmät uudenvuodenlupaukset kohdistuvat lähes poikkeuksetta omaan itseensä. Lisäksi ne liittyvät vahvasti omiin elintapoihin. Vaikka fokus on vahvasti omassa itsessään, niin sitä ei kannata tuomita itsekkyytenä. Se on nimenomaan vaan ihan hieno juttu, mikäli edes kerran vuodessa jöröinkin suomalainen isäntä tajuaa kostean joulukuun jäljiltä hieman pysähtyä ja miettimään pitäisikö tässä omalle kropalle tarjota jotain muutakin kuin keskiolutta ja televisiota.

blogiin.jpg

Tästä syystä kuntosalit, personal trainerit ja kaikki mahdolliset liikuntaa sekä hyvinvointia tarjoavat palvelut elävät kulta-aikaa juuri vuoden vaihteen jälkeen. Itse olen tehnyt nyt joulukuussa selvästi normaalia kevyempää viikkoa, sillä se on pommin varma fakta, että puhelin soi ja kalenteri täyttyy saman tien vuoden vaihtuessa.

Loistavaa mikäli mietit laittavasi elämäntapojasi uusiksi. Mikä on sitten hyvä lupaus?

 

Minä lupaan…

Lupaan syödä terveellisesti. Lupaan liikkua säännöllisesti. Lupaan olla energisempi tänä vuonna. Siinä on hyvinkin kuuluisat uuden vuoden lupaukset, joita tuhannet ihmiset itselleen lupailevat. Loisto homma ja yleensä kyseisillä lauseilla jaksaa kuukauden tai pari, kunnes lupaukset eivät ole enää edes muistona mielen syövereissä. Miksi?

quinoa-2986706_1920.jpg
Moni kiinnittää huomiota elintapoihinsa vuoden vaihtuessa

Annan vahvan suosituksen, että lupaa jotain konkreettista itsellesi. Eli aseta selkeästi seurattava tavoite. Esimerkiksi, lopetan tupakoinnin vuonna 2018. Aika helppo seurata. Mikäli nortti ei ole palanut koko vuonna, niin tavoite täynnä ja papukaijamerkki rintaan. Mikäli havahdut helmikuussa savuke huulillasi, niin voit olla aika varma itsellesi, ettei tavoite tule täyttymään. Toivottavasti ymmärsit pointin tässä!

Lukuja on aina helppo seurata ja niitä kannattaa myös hyödyntää. Pudotan painoa vuonna 2018 kymmenen kiloa. Juoksen vuoden aikana yhteensä 1000km. Syön viisi ateriaa joka päivä. Siinä muutama malli esimerkki, joita pystyy seuraamaan ja vuoden 2018 lopussa tekemään oman tilinpäätöksensä pääsinkö tavoitteisiin vai en.

Kannattaa myös miettiä lupausta hieman pidemmälle. Tavoitteen on oltava myös realistinen ja semmoinen joihin omat teot vaikuttavat. Kaikkihan me toivotaan maailman rauhaa, mutta valitettavasti pelkästään se oma tekeminen ei muuta vielä mitään.

Mieti myös matkaasi, jonka joudut kulkemaan päästäksesi uudenvuodenlupaukseesi. Mitä matkalla voi käydä ja mitä välitavoitteita sinulla on? Tavoitteisiin pääsy ruokkii aina motivaatiota ja itseluottamusta. Siksi kannattaa hyödyntää välitavoitteita riittävän lyhyellä syklillä.

Kannattaa vilkaista kirjoitukseni motivaatiosta. Siinä lisää asiaa motivaation ylläpidosta sekä tavoitteenasettelusta!

 

Mikä on tavoitteesi vuonna 2018?

Miksi haluat sitä?

Miksi haluat juuri sitä?

Aseta itsellesi muutama välitavoite, jotka vievät sinua kohti päämäärääsi

Mitkä tekijät voivat estää tavoitteeseen pääsyn?

Miten voit välttää näitä esteitä?

 

Oma lupaukseni

Reilu vuosi sitten päätin, että vuodesta 2017 tulee menestyksen alku. Avaan sitä tarkemmin seuraavassa postauksessani, mutta sanotaan näin, että se oli itselleni aika tärkeä lupaus ja sisälsi hyvin monta pientä ja isompaa tavoitetta.

Itse haluan kehittyä ihmisenä. Tavoite on ottaa muut paremmin huomioon sekä oppimaan hieman olemaan armollisempi itselleni. Jatkossa haluan olla parempi kuuntelija, joten siihen on keskityttävä. Tiedostan kyllä itse, milloin keskusteluissa olen läsnä ja milloin taas aivan toisessa ulottuvuudessa. Valmennustyössä aika olennainen juttu, joten iso fokus tuolle!

Vuoden 2017 viimeinen neljännes ollut aika rankkaa. Ihan en ole itsestäni saanut sitä ulos mitä olisin toivonut ja tämä jos mikä liekittää entisestään itsekriittistä persoonaa. Paine kasvaa ja se aiheuttaa stressiä, joka taas saa aikaseksi monia negatiivisia juttuja. Tiedän mihin pystyn ja mitkä tekijät antavat voimavaroja sekä mitkä kuluttavat niitä. Tähän otan myös seurantakeinon käyttööni! Joka ikiseltä päivältä numeroarvo sana 1-4.

1=Sysi paska päivä. Mikään ei onnistu ja ahdistus luokkaa maailmanloppu

2=Lievästi stressaava päivä. Heikko päivä, joka pitkään jatkuessaan vie lopulta järjen

3=Hyvä päivä. Pieniä onnistumia, joista saa iloa päivittäiseen tekemiseen.

4=Super päivä! Niitä hetkiä, jolloin tuntuu, että kaikki onnistuvat!

Vuoden jokainen päivä saa arvosanan. Tavoitteena, että vuoteen mahtuu enemmän hyviä kuin huonoja päiviä. Keskiarvon tulisi olla reippaasti yli kaksi – mielellään kolmosen pintaan! Valikoin lyhyen asteikon siksi, että arviointi olisi simppeliä. En osaa sanoa -osiot kannattaa suosiolla jättää valtion virkamiesten gallupeihin.

Aloitan tuon täyttämisen heti 1.1.2018. Blogissa tulen kertomaan tuon etenemisestä ja mitä kaikkea tuon avulla mahdollisesti itsestäni opin.

blogiin2.jpg
Mikä on sinun tavoitteesi vuonna 2018?

Mikäli sinulla on vuodelle 2018 lupaus, johon tarvitset meikäläisen avustusta, niin ota yhteyttä. Jos etsit pikadieettejä tai oikotietä onneen, niin sen lupaan, etten sitä tule sinulle järjestämään. Itsensä fyysinen ja henkinen kehittäminen on koko elämän mittainen matka. Se alkaa jo sikiöasteesta ja päättyy lopulta puuarkkuun. Muista nauttia siis matkasta, älä keskity liikaa päämäärään!

Coach T

One Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s